De meeste bloemen, planten en struiken gaan tijdens de wintermaanden in hun winterslaap. Dan herstellen ze van de geleverde inspanningen om volgend seizoen weer het beste van zichzelf te geven. Maar dat betekent niet dat we in deze periode helemaal geen planten meer kunnen aanplanten. In dit artikel geven we antwoord op de vraag: “Welke planten kun je ook in de winter nog planten?”

Het hele jaar door planten

Alles wat in pot wordt gekweekt, kan het hele jaar door geplant worden. Eén uitzondering: plant nooit wanneer het buiten vriest. Alles wat niet winterhard is, sterft dan af.  Planten beschikken in alle seizoenen namelijk over sterke wortels. Dat is te danken aan het feit dat de meerderheid van planten in pot worden gekweekt. De meerderheid van planten die in pot worden gekweekt, weerstaan goed onze winterse temperaturen. Met temperaturen boven nul, kunnen we in de winter gewoon aanplanten. Is het droog, winderig en koud? Bescherm je nieuw geplante en bladhoudende struiken dan met een plantenhoes.

Gewassen planten in de winter

Vooral alle houtachtige gewassen kunnen in de winter geplant worden. Dat is bijvoorbeeld het geval met een rode beukenhaag van Beukplanten.nl. De struiken worden dan compleet met wortels uitgegraven. We spreken in dit geval van wortelgoed. Grotere planten en struiken worden met kluit verkocht, met een doek er omheen als bescherming tegen de kou en om de wortels samen te houden. Wortelgoed is verkrijgbaar van begin november tot eind maart, en struiken met kluit van half oktober tot eind april. Bladverliezende bomen, haagplanten, struiken en rozen uit de volle grond zijn voordeliger dan planten die in een pot aangeboden worden. Plant ze zo snel mogelijk na levering.

Voordelen van planten in de winter

Planten in de winter zorgt zelfs voor enkele belangrijke voordelen. Het risico op uitdroging is dan veel kleiner. Omdat er tijdens de wintermaanden relatief weinig in de tuin gedaan kan worden, is het een uitstekende periode om je tuin nieuw aan te planten. Dat zorgt ervoor dat planten veel vroeger uitlopen, waardoor je vroeg in het seizoen kunt genieten van een kleurrijke en gezellig aangelegde tuin.

Houd deze tips bij het planten in de winter in de gaten:

  • Plant niet bij vriestemperaturen;
  • Geef de planten voldoende water na het aanplanten, maar niet als het vriest;
  • Wortelgoed kun je het beste niet laten uitdrogen;
  • Bescherm de wortels tegen de wind en houd ze vochtig.

Hagen-planten.nl