We willen allemaal graag een goede kwaliteit kraanwater. In Nederland is veilig en drinkbaar kraanwater goed geregeld en er is strenge wet- en en regelingen voor. Zeker vergeleken met andere landen is het dus erg goed geregeld. Maar ook in Nederland is het niet perfect dus veel mensen kiezen ervoor om een waterontharder of waterfilter aan te schaffen. Maar wat is een waterontharder, wat doet het precies en hoe duurzaam is een waterontharder? In dit artikel gaan we het er allemaal in detail over hebben en al deze vragen beantwoorden.

Waterontharder

Het is ten eerste even belangrijk om te weten wat een waterontharder überhaupt is en hoe je aan een komt. Je kan een waterontharder via allerlei verschillende websites online aanschaffen bijvoorbeeld via https://www.wateronthardersws.nl/. Maar wat is een waterontharder? De naam zegt het eigenlijk al, dit apparaat onthardt je water. Kraanwater in Nederland is hard water, in dit water zit onder andere kalk en magnesium. Wat een waterontharder doet is schadelijke stoffen uit het water halen, bijvoorbeeld kalk en magnesium. Dit heeft verschillende voordelen voor het milieu.

De milieuvoordelen

Door een waterontharder heb je geen last meer van teveel kalk in je water, kalkaanslag in douchekoppen, kranen en leidingen. Hierdoor hoef je minder schoonmaakmiddelen te gebruiken en aan te schaffen voor de douche, wasmachine en kranen. Dit is fijn voor jou want je bespaart weer geld en tijd maar het is ook erg fijn voor het milieu aangezien schoonmaakmiddelen erg veel chemicaliën bevatten die niet goed zijn voor de natuur. Ook het toebehoren wat gebruikt wordt bij het schoonmaken en de verpakkingen van de schoonmaakmiddelen dragen bij aan vervuiling. Door een waterontharder heb je ook geen last meer van kalkaanslag op je elektrische apparaten zoals een waterkoker bijvoorbeeld. Dit zorgt voor een langere levensduur van je apparaat en is goed voor het milieu want een apparaat met kalkaanslag heeft meer stroom nodig. Dit verminder je dus met een waterontharder.

Kosten

Een waterontharder is wel eerst even investeren maar uiteindelijk heb je er veel baat bij en bespaart het je veel geld. Het is goed voor de waterleidingen, elektrische apparaten, het is beter voor de huid, goed voor het milieu enzovoort. Je bent  rond de 700 en 1.000 euro kwijt voor de aanschaf van het apparaat en je betaalt zo ongeveer 60 euro per jaar aan onderhoud.