Als je langzaamaan slechter bent gaan zien, dan kan het zijn dat je verziend of bijziend bent. Verziend houdt in dat je alles van dichtbij niet goed scherp kunt zien en bijziend is juist van veraf. Een bezoek aan de opticien is dan een goed idee. Je ogen kunnen dan opgemeten worden en je kan daarna contactlenzen of een bril op jouw sterkte aanschaffen. Als je ervoor kiest om een bril aan te schaffen, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. We gaan het daar in dit artikel over hebben.

Een vergoeding voor je bril

Een bril kan best wat geld kosten. Je hebt daarvoor ook aanvullende verzekeringen die je kan afsluiten bij je zorgverzekering. Dit dekt dan een groot deel van de kosten. Je kan een kijkje nemen op vergelijkdezorgverzekeringen.nl voor de voordeligste zorgverzekering met bril vergoeding in 2022. Veel verzekeraars bieden een aanvullende verzekering met dekking voor de kosten van een bril. Let wel goed op, want de dekking verschilt erg per verzekeraar. Je krijgt meestal niet de totale kosten vergoed, maar een bepaald maximumbedrag.

Gezichtsvorm

Je wilt natuurlijk wel een bril die goed bij jou past, al helemaal als je er zoveel geld aan kwijt bent. Een grote invloed op het montuur van een bril is je gezichtsvorm. Heb je een driehoekige gezichtsvorm? Neem dan een bril die iets breder is dan je kaaklijn en een wat rondere vorm heeft. Denk dan aan een browline, half-frame of cat-eye model. Als je een ronde gezichtsvorm hebt, dan is een bril met brede, hoekige lijnen aangeraden. Bij een hartvormig gezicht staat een hoekige bril die net iets breder dan je voorhoofd is, denk aan bijvoorbeeld een wayfarer model. 

Kleur

Ook kleur speelt een belangrijke rol in het vinden van de perfecte bril. Bij mensen met blond haar past een montuur met een zachte kleur. Zachte kleuren zorgen er namelijk voor dat je haar beter tot zijn recht komt zonder dat het te overheersend is op je gezicht. Je kan donkere en kille kleuren zoals groen, blauw of licht gekleurde metalen beter vermijden. Heb je zwart haar? Dan kan je het beste voor een bril met donkere kleuren gaan en lichte kleuren vermijden. Het contrast tussen het zwarte haar en het lichte montuur is vaak iets te heftig. Bij mensen met kastanjebruin haar passen veel verschillende kleuren zoals goud, koper of roodbruin. Gele tinten maken je haar een beetje dof, vermijd daarom deze kleur. Bij donkerbruine haarkleuren passen lichtgekleurde metalen, zoals roodkoper of zilver vaak goed. Ook zwart past goed bij donkerbruine haarkleuren.

Comfort

Het belangrijkste is uiteindelijk dat je bril comfortabel zit. Zorg daarom dat je bril goed past bij de oren en neus. Het montuur moet stevig en comfortabel op de neusbrug zitten, anders kun je bril de hele tijd wegglijden. De veren van een bril mogen niet tegen de slaap aandrukken, want dit kan hoofdpijn veroorzaken en het voelt ook niet comfortabel aan.