Staat uw huis in de verkoop? Vergeet dan niet om een waardebepaling te laten maken van uw huis. Bij de Huizenbemiddelaar kunt u de waardebepaling van uw huis in Zundert regelen. 

Wanneer moet een huis getaxeerd worden?

U kan uw huis om verschillende reden laten taxeren: als u uw woning gaat verkopen en u wilt weten wat de waarde van de woning is, om de juiste verkoopprijs vast te stellen. Het is ook handig als u een huis wilt kopen en een hypotheek aan wilt vragen voor het huis. Voordat u een hypotheek aan kan vragen moet de waarde van de woning bekend zijn om te kunnen bepalen welke hypotheek u verstrekt krijgt.

Is het verplicht om uw huis te laten taxeren?

Als u een hypotheek wilt afsluiten is het meestal verplicht om een taxatie uit te laten voeren van uw huis. Dit komt omdat wanneer u een hypotheek aanvraagt de hypotheekverstrekker eerst moet weten wat de waarde is van uw woning. Bij een scheiding is het ook handig om uw huis te laten taxeren, zodat de inboedel eerlijk verdeeld kan worden. Een taxatierapport is ook handig om te weten hoeveel u bezittingen waard zijn voor de belastingdienst.

Mag elke makelaar uw huis taxeren?

Als u uw huis laat taxeren mag het niet uw eigen makelaar zijn of de makelaar van de verkoper. Het is ook belangrijk dat de taxateur genoeg kennis heeft van de huizenmarkt, om de juiste waardebepaling vast te leggen. De waarde van de woning wordt bepaald door: de ligging, het bouwjaar, de onderhoudsstaat, het woonoppervlak, het energielabel en de WOZ-waarde.

Is een taxatierapport verplicht?

De (ver)koper moet het huis eigenlijk wel laten taxeren, voordat die het (ver)koopt. De waardebepaling van uw woning is natuurlijk belangrijk, want zo weet u ook wat voor bod u moet doen en wat reëel is. Wil de koper een hypotheek aanvragen dan is het wel nodig om een taxatierapport te hebben, zo weet de koper ook wat de waarde is van de woning en welke hypotheek hij of zij verstrekt krijgt. De taxatierapporten zijn niet openbaar bekend, ze zijn alleen beschikbaar voor de belanghebbende personen. Het laten maken van een taxatierapport is ook niet gratis. De prijzen verschillen per taxatiebureau en makelaar. Het is voor beide partijen effectief om de woning te laten taxeren. Het is effectief voor de verkoper, want dan weet diegene wat de minimale waarde is van de woning en wat de potentiële koper minimaal moet bieden voor de woning. Voor de koper is het handig om te weten wat de waarde is, zodat hij of zij niet een te hoog bod doet.