Epoxy is een bepaald type kunsthars dat voor veel zaken te gebruiken is. Deze kunsthars komt tot stand door vloeibare componentenhars in combinatie met een vloeibare verharder te mengen. Door middel van de ontstane chemische reactie worden de twee componenten met elkaar verbonden en wordt het betreffende materiaal uitgehard. Na deze uitharding ontstaat een soort plastic materiaal, dat zo stevig is dat het niet van vorm te veranderen is. Epoxy is dan ook voor veel doeleinden te gebruiken door zowel de professional als de hobbyist. Bijvoorbeeld voor een epoxy tafel.

Gebruik

De epoxy bestaat uit twee componenten (de hars en vloeibare verharder) en wordt ook wel een tweecomponentenlijm genoemd. De epoxy is veelzijdig te gebruiken, bijvoorbeeld bij industriële producten zoals vloeren en auto-onderdelen, maar ook voor de huis-, tuin-, en keukenmaterialen. Zo kun je een epoxy tafelblad giethars laten maken. Door de coating van epoxy is het goed te onderhouden, stabiel en sterk van vorm. Deze coating zorgt ervoor dat het niet gevoelig is voor vloeistoffen, zoals een beker die op de tafel omvalt en lekkage veroorzaakt. Er komen dan geen kringen of vlekken op het tafelblad. Het materiaal is vaak zo stevig dat krassen ook geen kans krijgen om op het blad te komen. Vaak zie je de tafelbladen in restaurants voorkomen, omdat deze tafels veel worden gebruikt en daardoor een behoorlijke belasting moeten ondergaan. Wil je de tafels er verzorgd eruit laten zien, dan is een coating van epoxy zeker nodig.

Voordelen epoxy

Maak je gebruik van epoxy, dan creëer je een mooi effect op jouw tafel of ander materiaal waar je de epoxy voor wilt gebruiken. Het geeft als onderlaag een goede bescherming en het schoonmaken van het tafelblad is goed te doen. Mocht beschadiging optreden, dan is dit eenvoudig op te vullen met epoxy zonder dat dit opvalt. Ten laatst kun je ervoor kiezen om het tafelblad af te werken met een matte, zijdeglans of hoogglans afwerking. Er zijn ook diverse kleuren epoxy beschikbaar. Zo kun je voor iedere tafel het gewenste kleureffect bereiken.

Mogelijkheden

Naast de basismogelijkheden die je hebt met epoxy, kun je er ook voor kiezen om tafels op een creatieve manier te maken. Zo kun je een 3D-effect creëren door het tafelblad te voorzien van een dikkere laag epoxy. Wil je bijvoorbeeld zand of schelpen in het tafelblad zetten? Dan kan dit ook met behulp van de epoxy.