Het is in een aantal situaties belangrijk om een mondkapje te dragen, maar de kwaliteit van mondkapjes is dan net zo essentieel. Helaas is het zo dat dit nogal eens te wensen over laat, omdat sommige verkopers deze kans hebben aangegrepen om grote winst te maken. Er zijn ook mensen die zelf mondkapjes maken en deze verkopen en ook dan heb je geen controle over de kwaliteit. Als je een mondkapje draagt van slechte kwaliteit, dan kun je net zo goed geen mondkapje dragen en het doel van het kapje verdwijnt. Hier lees je over hoe je de kwaliteit van mondkapjes waarborgt en een optimale werking kunt verwachten.

De kwaliteit van mondkapjes lastig te testen

In Nederland zijn niet-medische mondkapjes verplicht gemaakt en dat zijn mondkapjes zonder keurmerk of norm. Helaas betekent dat dus ook dat er geen officiële manier is om de kwaliteit van mondkapjes te beoordelen. Het is zeker niet de bedoeling dat je een medisch mondkapje gaat kopen, want die zijn bedoeld voor personeel in ziekenhuizen en klinieken. Zij werken dagelijks met Corona patiënten en kunnen simpelweg zonder mondkapjes hun werk niet doen. Zonder een keurmerk van een onafhankelijk testinstituut kun je de kwaliteit van mondkapjes gelukkig ook op een aantal andere manieren controleren.

De productomschrijving

Je kunt erg veel opmaken over de kwaliteit van mondkapjes door de productbeschrijving en –specificaties door te nemen. Een mondkapje met 1 laagje stof biedt bijvoorbeeld gewoon niet genoeg bescherming. Kies altijd voor 2 laagjes minimaal. Verder is katoen de beste stof voor mondkapjes, omdat het fijn is, maar toch ademend. Met een mondkapje van katoen kun je dus goed ademen en wordt het ook niet te warm. Katoen is daardoor ook een stof die niet snel te nat zal worden. Als je in de winkel staat bekijk je de naden en de bevestigingspunten en ook de dikte van de stof. Zo weet je ineens al veel meer over de kwaliteit van de mondkapjes die je gaat aanschaffen.

Recensies doornemen

Voordat je je aankoop doet, is het ook altijd verstandig om de klantenrecensies door te nemen. Hieruit leer je erg veel, vooral als deze van een onafhankelijke website komen. Je leest over ervaringen van mensen die de mondkapjes al gebruiken. Als de touwtjes regelmatig afbreken, dan kun je daar van tevoren achter komen en een andere verkoper kiezen. Koop je je mondkapjes in Nederland bij een platform, dan kunnen klanten de verkoper vaak sterren geven. Ook dat is een goede indicator van kwaliteit. Wil je je mondkapjes bij een fysieke winkel kopen, dan zijn de klantenrecensies vaak ook beschikbaar online, bijvoorbeeld bij de webwinkel van die keten.

Kwaliteit van mondkapjes erg belangrijk

Niet-medische mondkapjes houden het virus bij de drager tegen. Zijn deze niet van goede kwaliteit, dan kan iemand die onbewust Corona heeft het virus ook met een mondkapje blijven verspreiden. Let dus goed op de kwaliteit, want alleen dan kun je helpen het virus de baas te worden.