Het hebben van rugpijn is zeer onaangenaam, dit kan op de lange termijn ontstaan door onder andere het hebben van een verkeerde houding. Ook kan het opeens optreden, dit noemen we acute rugpijn. In dit artikel bespreken we de verschillende mogelijkheden die ervoor kunnen zorgen dat de rugpijn verdwijnt of dat het nooit optreed. 

Het aanschaffen van een goed matras of topper

Het hebben van een goede nachtrust is zeer belangrijk voor je lichaam. Het kan zo in alle rust herstellen van de drukte van de dagelijkse prikkels. Met een goede topper zorg je voor een extra zachte laag op je bed. Hierdoor krijgt je rug de rust die hij nodig heeft. Onze biologisch verantwoorde keuze valt op een latex topper. Deze slapen heerlijk en zijn ook nog eens 100% duurzaam en verantwoord. In combinatie met jouw nieuwe bed kun je een warmtekussen tegen de pijnlijke plek aanleggen, ook een warm bad doet vaak wonderen. Dit werkt ontspannend voor de spieren.

Regelmatig van houding wisselen en voldoende bewegen

Wanneer je zittend werk doet, wordt het aangeraden om minimaal elke 20 minuten van houding te wisselen. Ook is het slim om (indien mogelijk) te voet of met de fiets naar je werk te gaan. Probeer anders dagelijks 10.000 stappen te zetten, stramme spieren kunnen namelijk rugpijn veroorzaken. Is lopen of fietsen niet jouw ding? Probeer yoga, zwemmen of neem jouw huisdier een extra groot rondje mee naar buiten.

Ergonomische aandacht

Belangrijk is dat je tijdens het werk een goede houding aanneemt. Ga recht op jouw stoel zitten of til met een rechte rug. Bij vragen kun je altijd aan de huisarts of fysiotherapeut vragen of je houding goed is. Daarnaast is het in sommige gevallen mogelijk om met je werkgever rond de tafel te gaan voor het aanschaffen van ergonomische werkbureaus. Deze vaak verstelbare bureau’s kunnen voor een stuk minder klachten zorgen. Zo is het mogelijk om aan deze bureau’s te zitten of te staan. In steeds meer Nederlandse bedrijven zien we een toename in het aantal ergonomische bureaus om het welzijn van hun werknemers te boosten.
Is er op kantoor geen plek voor een ergonomisch bureau? Verwen jezelf dan met een goed matras of goede topper! Wat je moet weten voorafgaand aan de aanschaf hiervan lees je hier.