Bedrijven die buiten werkzaamheden uitvoeren, beschikken vaak over veel zwaar materieel om de werkzaamheden uit te kunnen voeren. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan graafmachines en aan hijskranen. Als je ook een bedrijf hebt dat zich bezighoudt met het uitvoeren van werkzaamheden, is het dus regelmatig nodig om het zware materieel te transporteren. Mocht je bedrijf recent zijn opgericht, dan is het goed mogelijk dat je niet helemaal weet wat er bij het transporteren van zwaar materieel komt kijken. Gelukkig vind je daar meer informatie over in dit artikel. 

Het huren of aanschaffen van een machinetransporter

Wanneer je zwaar materieel wilt verplaatsen naar de plek van het project, is het nodig om daarvoor een machinetransporter te huren of aan te schaffen. Een machinetransporter is een vrachtwagen en een oplegger die geschikt zijn voor het vervoeren van zwaar materieel. Het is erg belangrijk om niet met zwaar materieel naar de bestemming te reizen, want zwaar materieel mag niet zomaar op de Nederlandse wegen rijden. Mocht dat wel toegestaan zijn, dan kan het erg lang duren voordat je de bestemming bereikt, want met zwaar materieel kan je niet hard rijden. 

Het vervoeren van zwaar materieel in een convooi

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat het zwaar materieel groter is dan de machinetransporter, maar toch blijft het belangrijk dat het zware materieel op die nieuwe bestemming aankomt. Je kunt dan niet zomaar het zwaar materieel vervoeren, want dat kan gevaarlijk zijn voor andere bestuurders op de Nederlandse wegen. Mocht het zware materieel uitsteken, dan is het belangrijk om te vervoeren in een convooi. Hier moet je vaak een vergunning voor aanvragen bij de gemeente, maar ook zul je een bedrijf moeten inschakelen dat zich bezighoudt met het vervoeren van goederen in een convooi.

De vrachtwagen moet genoeg trekkracht hebben 

Wanneer je een machinetransporter gaat huren of aanschaffen, is het erg belangrijk dat de vrachtwagen voldoende trekkracht heeft. Je kunt namelijk verschillende machinetransporters aanschaffen en het grootste verschil zit in de verkrijgbare groottes en in de trekkracht van de vrachtwagens die erbij horen. Als je wilt weten welke machinetransporter voldoende trekkracht heeft, is het aan te raden om eens contact op te nemen met een verkoper of verhuurder van machinetransporters.