Niet iedereen heeft bruisende inspiratiebronnen over het inrichten van hun tuin. Het is dan ideaal om je tuin in onder andere Breda aan te leggen door een hovenier. Zij zijn hier gespecialiseerd op en zo weet jij zeker dat het goed moet komen met je tuin. Wil jij dit toch wel zelf doen, omdat jij genoeg kennis en inspiratie hebt? Lees dan vooral verder voor alle tips bij het aanleggen en inrichten van een tuin. 

Maak eerst altijd een moodboard met wat je wilt

Het is belangrijk dat je van te voren wat ideeën op doet en dus nadenkt over wat je wilt en welke stijl je wilt overbrengen. Stijl is heel belangrijk. Hiermee moet je alle spullen op af stemmen. Bedenk ook gelijk wat je in je tuin wilt hebben. Wil je een vijver, overkapping, gazon, tuinhuis of zelfs eventuele dierverblijven hebben? Het is dan belangrijk dat je hier ook rekening mee houdt en dat dit allemaal in dezelfde stijl is. Plaats al je ideeën in een mapje of moodboard. 

Rekening houden met het zonlicht

Wil je een overkapping of zelfs zwembad? Dan is het handig om rekening te houden met het licht. Bij het aanleggen van een zwembad moet je ook rekening houden met eventuele bomen die veel bladeren verliezen in het najaar. Je wilt natuurlijk niet dat heel jouw bad vol ligt met bladeren, want dit kan voor veel problemen zorgen. Het rekening houden met zonlicht is belangrijk. Je wilt natuurlijk het liefste in de middag de zon in je tuin hebben. Je moet dan in de gaten hebben welke delen van jouw tuin dan zonlicht hebben en waar de schaduw staat. Hier kan je dan op in spelen. Je gaat natuurlijk niet een terras maken in de schaduw. Dit is niet ideaal en daar moet jij je inrichting ook op af stemmen. 

Bepaal de kleine elementen 

Naast dat je nu bedacht hebt waar je alle vaste elementen wilt hebben en welke je überhaupt wilt, is het belangrijk dat je nu gaat kijken naar alle kleine elementen. Dit zijn ondere andere dingen zoals, tuinverlichting, soort bestrating en looppaden, soorten bloempotten, accessoires en eventuele speelattributen. Het is belangrijk dat je deze ook logisch inricht. Bij tuinverlichting moet je goed kijken waar het vaak donker is en waar je zitplekken hebt. Daar moet je het voornamelijk extra verlichten. Door over alles goed na te denken en jouw tuin goed te laten verzorgen, krijg jij een bloeiende tuin!