Tuinen zijn in de lente en zomer op z’n mooist. Omdat u in het voorjaar wilt wilt kunnen genieten van uw tuin. Kunt u het beste een aantal maatregelen nemen. In de maand oktober kunt u hier het best mee beginnen. De bloemen zijn in deze tijd van het jaar uitgebloeid. Deze kunt u het best verwijderen. Hetzelfde geldt voor afgestorven delen van vaste planten. Ook als u weet dat eenjarige planten in uw tuin heeft, kunt u die ook het best verwijderen. 

Winterplanten

Het snoeien van bomen of planten kunt u juist het best in de winter of herfst doen. Ze zijn dan in rust. Doe dit alleen in een periode zonder vorst. Want anders is er het risico dat de boom beschadigd. Wilt u een prachtige tuin hebben in de zomer maar ook in de winter dan kunt u het best afwisselen in zomer- en winter planten. Een paar bekende planten en bloemen die tegen de kou in de winter kunnen zijn: Buxus, Berk,Haagbeuk, Esdoorn, Notenbomen, Kamperfoelie, Blauweregen, Wilde wingerd, Magnolia, Chinese waaierpalm en nog veel planten natuurlijk. 

Hoe kunt u het best omgaan met bladeren en gras?

In de herfstperiode vallen alle bladeren van de bomen, daar is niks aan te doen. Alleen bieden deze bladeren juist een beschermlaag tegen de vorst. U kunt ze het beste laten liggen. Tenzij het natuurlijk in de weg ligt. Als u in uw tuin gras heeft kunt u de bladeren beter wel weghalen. Hierdoor krijgt het gras niet genoeg licht en wordt het geel. Gras kunt u het beste niet te kort maaien omdat het niet groeit als de temperatuur onder de zes graden is. 

Oplossing vervuild water in uw vijver of zwembad

Als u een zwembad of vijver heeft is kunt u het best voordat de herfst begint en dus de bladeren van de bomen gaan vallen het zwembad schoonmaken. Natuurlijk is het dan handig om een bladernet voor uw zwembad of vijver aan te schaffen. Dat zorgt ervoor dat er geen bladeren in het zwembad terechtkomen waardoor het zwembad schoon blijft gedurende de winter. 

Nog een laatste tip

Nog een ding dat u kunt doen om uw tuin winterklaar te maken is de buitenkraan afsluiten. doet u dat goed dan voorkomt u dat de buitenkraan en de leidingen niet kapot vriezen. Bent u een vogelliefhebber? Dan kunt u de vogels in deze kou helpen door vogelhuisjes op te hangen en ze wat bij te voeren met vetbollen, vruchten, noten, appels of broodkorsten.