Het kiezen van het beste materiaal voor de thermische isolatie van een plaats vereist een goede studie, want er zijn verschillende opties op de markt die voor vele gelegenheden doeltreffend zijn. Sommige van deze materialen kunnen doeltreffender in muren worden aangebracht, terwijl andere betere resultaten geven in plafonds of vloeren.

Bovendien is ook het soort onroerend goed bepalend voor het eindresultaat. Industriële sectoren kunnen een betere thermische isolatie hebben met een bepaalde verscheidenheid aan materiaal en de bouw kan andere werkzaamheden vereisen.

Het gaat er in ieder geval om de garantie te hebben dat de doelstellingen worden bereikt, met gebruikmaking van kwaliteitsoplossingen, die geen onnodige kosten en tegenslagen veroorzaken. Bekijk vervolgens de belangrijkste opties van materialen voor thermische isolatie!

Wat is thermische isolatie?

Thermische isolatie is een fysieke barrière die tussen de binnen- en buitenomgeving wordt aangebracht. De thermische isolatie, gemaakt van materialen die warmte kunnen afvoeren of vasthouden, houdt de binnentemperatuur altijd aangenaam en biedt de bewoners meer comfort en welzijn.

Thermische isolatie kan worden toegepast in platen, daken, muren en zelfs op de vloer, afhankelijk van het doel en de plaatselijke thermische omstandigheden (zeer koude of zeer warme streken). De meest gebruikte materialen voor thermische isolatie zijn glaswol, polyesterwol en steenwol.

Woning isoleren of renoveren zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de levenskwaliteit van de bewoners en verhoogt tevens de waarde van het onroerend goed. Het is de moeite waard in deze oplossing te investeren.

Welzijn en kwaliteit van het bestaan

Een omgeving met een aangename temperatuur, niet te warm en niet te koud, bevordert het welzijn en de levenskwaliteit van de bewoners. Thermische isolatie is ook verantwoordelijk voor een verbetering van ademhalingsproblemen, zoals astma, rhinitis en sinusitis. Dankzij de temperatuurregeling wordt de luchtvochtigheid immers stabiel gehouden, wat de gezondheid van de bewoners ten goede komt.

Duurzaamheid

Een ander groot voordeel van thermische isolatie is duurzaamheid. Met een goed ontworpen en uitgevoerd systeem neemt de behoefte aan airconditioners en verwarmers aanzienlijk af en wordt het in sommige gevallen zelfs overbodig. Hierdoor daalt het energieverbruik, wat bijdraagt tot het behoud van het milieu en de duurzaamheid van de planeet.