Wanneer je houtrot snel opmerkt, is het nog heel eenvoudig op te lossen. Daarom is het ook zo belangrijk om dit regelmatig te controleren. Let bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken van de woning op het hout en kijk of alles nog in een goede staat is. Let bij het ramen wassen bijvoorbeeld ook eens op de kozijnen of plan bijvoorbeeld regelmatig een schoonmaakbeurt van het houtwerk in, dat is een goed moment om eventuele problemen tegen te komen. Wanneer je dit artikel verder leest, weet je hoe houtrot ontstaat en hoe je het voorkomt. Veel plezier bij het lezen van het artikel. 

Hoe herken je houtrot zo snel mogelijk? 

Wanneer houtrot begint te ontstaan, zie je dit niet meteen aan de buitenkant van het hout. Zeker niet als er een dikke laag verf over het hout heen zit. Wanneer je toch goed wilt controleren of het hout nog in goede staat is, kun je letten op de volgende zaken: 

  • Verf die loslaat. Denk aan kleine barstjes, verf die afbladdert of luchtbelletjes die je ziet op de verf. Al deze punten kunnen een teken zijn van rottend hout. 
  • Zwakke en dus zachte plekken in het hout. Wanneer hout gaat rotten, wordt het namelijk een stuk zachter. 
  • Wanneer het hout niet geschilderd is, kun je rottend hout ook herkennen aan verkleuring. Eerst wordt het hout lichtgrijs en wanneer het al langer aan het rotten is, kan het zelfs zwart worden. 

Heb je een plekje gevonden en twijfel je over of het aan het rotten is? Doe de volgende test! Pak een hard voorwerp. Denk bijvoorbeeld aan een schroevendraaier of een sleutel en druk hiermee op de zwakke plek. Veert het hout terug, dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met houtrot. Handige tip om er snel achter te komen dus! Bij een EAZYFIX traprenovatie ben je snel van houtrot in de trap af. 

Hoe herstel je hout wat aan het rotten is? 

Wanneer je er bij de punten hierboven achter bent gekomen dat het hout in jouw huis aan het rotten is, kun je dit het beste zo snel mogelijk aanpakken. Wanneer je dit niet aanpakt, gaat het rotten gewoon verder en wordt het steeds erger. Als je houtrot verwijderd, is het belangrijk dat alles goed schoon en droog wordt. Daarna kun je het vullen met producten van Eazy Fix.