Wanneer er niets anders op zit dan een voetoperatie om voortdurende voetklachten op te lossen, dan wil je er uiteraard voor zorgen dat je zo snel en effectief mogelijk kan genezen. Hieronder volgen de beste tips voor een snel en comfortabel herstel na de voetchirurgie.  

Houd de geopereerde voet bij rust omhoog 

Patiënten die recentelijk een voetoperatie hebben ondergaan, kunnen tijdens de herstelperiode pijn en ongemak ervaren. Dit gaat vaak tezamen met gevoelloosheid rond het geopereerde gebied, meestal als gevolg van de ophoping van vocht. Om dit probleem op te lossen, is het van belang om jouw behandelde voet gedurende ten minste een week na de operatie hoog te houden terwijl je rust. Dit kan je combineren met het aanbrengen van ijs, om zwelling en pijn te verminderen. Houd er echter rekening mee om een ijspak niet langer dan 20 minuten op de blote huid te laten liggen, om bevriezing te voorkomen. 

Maak het gipsverband goed schoon 

Het is van essentieel belang om het gipsverband regelmatig schoon te maken. Vervuilde gipsverbanden zijn namelijk een broedplaats voor schadelijke bacteriën die de kans verhogen tot infectie. Het is daarom belangrijk om het gipsverband te allen tijde droog te houden. Gebruik tijdens het douchen een speciale gipshoes of een plastic zak om vocht te voorkomen. 

Voorkom onnodige belasting 

Na een voetoperatie zal jouw arts of podotherapeut je naar huis sturen met speciale instructies die betrekking hebben tot dragen van het gewicht. Om overbelasting te vermijden, maak gebruik van een rolstoel, krukken of een rollator. Zorg er dus voor dat je zo min mogelijk druk uitoefent op het getroffen gebied. 

Maak tijd voor regelmatige lichaamsbeweging 

Hoewel je ervoor moet zorgen om onnodige belasting te voorkomen, is het daarentegen wel belangrijk om regelmatig te bewegen. Vraag de podoloog om specifieke oefeningen die na een operatie kunnen helpen tot een sneller herstel. Kijk voor meer informatie op Hallux-groep.nl.

Neem voldoende rust 

Verreweg een van de belangrijkste adviezen om snel te herstellen van een voetoperatie is om simpelweg voldoende rust te nemen. Dit kan wellicht moeilijk zijn voor mensen die gewend zijn om veel te bewegen, maar het zal ervoor zorgen dat je zo snel mogelijk weer aan de slag kunt gaan met je gewoonlijke bezigheden. 
Heb je vragen over de herstelperiode van een specifieke voetoperatie? Neem dan contact op met een podotherapeut bij jou in de buurt. Kijk op podotherapie Breda voor professioneel advies of voor het maken van een afspraak.