Hedendaags kunnen we ze niet ontwijken, opticiens. Bijvoorbeeld een opticien nabij Bosschenhoofd. Maar hoe is de bril in Nederland gekomen? De ontwikkeling van de bril in Nederland volgt grotendeels de algemene geschiedenis van de bril. Nederland heeft echter wel een aantal belangrijke bijdragen geleverd aan de ontwikkeling van de bril en heeft een rijke geschiedenis als het gaat om brillen en optiek.

Eerste productie

In de 16e eeuw werden brillen voor het eerst in Nederland geproduceerd en verhandeld. Brillen Winkels en -ateliers werden opgericht in steden als Amsterdam, Leiden en Den Haag. Deze brillen waren nog steeds duur en waren vooral bedoeld voor de rijken. In de 17e eeuw werden brillen echter meer betaalbaar en werden ze steeds vaker gebruikt door mensen van alle rangen en standen.

Nederlands randje

Een van de belangrijkste bijdragen van Nederland aan de ontwikkeling van de bril is de uitvinding van de telescoopbril in de 17e eeuw. Deze bril werd ontwikkeld door Constantijn Huygens, een Nederlandse wetenschapper en dichter. De telescoopbril was een revolutionaire uitvinding omdat het een vergrotend effect had en daarmee het zicht van mensen met slechtziendheid kon verbeteren. Het ontwerp van de telescoopbril werd later verfijnd en aangepast door andere wetenschappers en opticiens, waaronder Johannes Kepler.

Toegankelijker voor normale burgers

In de 19e eeuw werden brillen steeds populairder in Nederland en werden ze steeds meer beschikbaar voor de gewone man. Brillen Winkels en -ateliers schoten als paddenstoelen uit de grond en er werden steeds meer brillen geproduceerd en verkocht. In deze periode werden ook bifocale en multifocale lenzen uitgevonden, waardoor het mogelijk werd om zowel verziendheid als bijziendheid te corrigeren met één bril.

Modeaccessoire

In de 20e eeuw werden brillen steeds meer gezien als een modeaccessoire en werden er steeds meer verschillende ontwerpen geproduceerd. In de jaren 60 en 70 werden grote, kleurrijke brillen populair, terwijl in de jaren 80 en 90 kleine, ronde brillen populair werden. In deze periode werden ook contactlenzen steeds populairder en werd het mogelijk om een bril en contactlenzen af te wisselen.