Breda is meerdere malen verkozen tot dé gezelligste binnenstad van Nederland. Je kunt er genieten op een terrasje, winkelen, varen en er zijn genoeg historische monumenten te bezichtigen. Breda kent enorme mate van Brabantse gezelligheid, maar wat maakt het nou de gezelligste binnenstad van Nederland?  

Geschiedenis van Breda

Breda heeft haar naam te danken aan de rivier de Aa. Met ‘brede Aa’ is verwezen naar de verbreding van rivier de Aa. Breda kreeg in 1252 voor het eerst stadsrechten. Een aantal jaren hierna werden er stadsmuren gebouwd door Jan van Polanen. Hierdoor ontstond er een klein middeleeuws stadje. Het stadje is ideaal gelegen, want er liepen singels omheen en er konden op strategische plekken wachttorentjes worden gezet. In de 17e eeuw werd het Spanjaardsgat gebouwd. Deze is gemaakt in de strijd tussen de Noordelijke Nederlanden en de Spanjaarden. Breda is maar liefst zes keer van bezetter gewisseld. 

Bezienswaardigheden 

In Breda zijn er veel monumenten die terug doen denken aan de Spaanse overheersing. Zo heb je diverse standbeelden door de stad heen staan en natuurlijk het Spanjaardsgat. Het Spanjaardsgat is niet alleen onderdeel van de Bredase geschiedenis, maar ook van de Nederlandse. Hier werden namelijk de Spanjaarden verslagen. Ook is er een monument dat gewoon simpelweg niet valt te missen, door haar enorme omvang: de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk. Er is 125 jaar aan deze kerk gebouwd en het heeft een prachtig interieur. In Breda kun je dus echt bourgondisch genieten.

Winkels en terrasjes in Breda

De belangrijkste winkelstraten in het centrum van Breda liggen op loopafstand van elkaar. Je kunt het beste beginnen op de Grote markt. Verder zijn er nog vele andere winkelstraten als: de Barones, de Ginnekenstraat, de Heksenwaag, de Karrestraat en de Eindstraat. 

Naast het winkelen kun je ook goed uitgaan in Breda. De binnenstad heeft een Bourgondische sfeer door de vele historische gebouwen. Er zijn veel terrasjes op de markten en het is er altijd gezellig druk. De beste plek om echt Bourgondisch van bijvoorbeeld een BBQ te genieten is toch wel op één van de terrasjes, cafés of restaurants bij de Grote Kerk en de Grote Markt. Als je echt wilt gaan stappen dan is het leuk om naar het plein achter de Grote Kerk te gaan. Dit plein heet de Havermarkt. Ben je nou echt overtuigd van hoe mooi Breda is en zou jij het willen visualiseren in je woonkamer? Kijk dan eens voor mannen cadeaus van HUMK. Zij hebben onder anderen de skyline van Breda op een gave manier weten te visualiseren.