Veel schade aan het dak ontstaat bij slechte weersomstandigheden. Als er bij een plat dak niet gezorgd wordt voor een goede afvoer van regenwater, is de kans groot dat er veel water blijft staan. Vocht, vorst en ongewenste plantengroei wringt zich tussen de naden waardoor lekkage kan ontstaan. Raken onder andere de bladeren en takken in het afvoer of naden, dan is de kans groot dat je lekkage krijgt. Het water kan dan niet weg lopen. Het onderhouden van jouw dak is dus zeer belangrijk. BRNC dakwerken kan jou daarbij helpen!

Tip 1: onderhoud

Veel dakschade komt door achterstallig onderhoud. Wanneer je jouw dak regelmatig onderhoud, voorkom je veel problemen. Onderhoud je een dak niet dan heb je een grote kans natuurlijk afval een groot probleem gaat zijn. Met het onderhouden bespaar je een hoop kosten. Zie je slijtage of kleine beschadigingen aan jouw dak, laat dit dan zo snel mogelijk repareren. Door met regelmaat jouw dak te onderhouden kan je dus veel schade mee voorkomen. 

Tip 2: voorkom losse of scheve dakpannen

Door met regelmaat je dak te inspecteren en controleren kan je schade door afgewaaide dakpannen te voorkomen. Zie je losse of scheve dakpannen, plaats deze dan zo snel mogelijk terug op hun plek. Door windstoten kunnen de dakpannen namelijk gemakkelijk loskomen of verschuiven. Ook kan de druk van de dakpannen er boven er voor zorgen dat er een hele rij dakpannen losschiet. Is een dakpan beschadigd dan kan je die het beste vervangen. Vervang je de beschadigde dakpannen niet, dan is er een grote kans dat jij last krijg van lekkages. Een daklekkage kan je herkennen aan de vochtige plekken. Vaak worden daklekkages pas ontdekt wanneer er pas vochtplekken ontstaan. 

Tips 3: niet goed zittende daklood

Daklood vindt je meestal op plaatsen waar de muur en de dakbedekking op elkaar aansluiten. Dit vind je bij een plat dak maar ook bij een hellend dak. Staat het daklood open of zit het los? Los dit probleem dan zo snel mogelijk op, om nog meer schade te voorkomen. Wind kan het lood verder beschadigen en laat bovendien water onder het lood doorwaaien. Dit probleem kan je het beste door een specialist op laten lossen. 

Tip 4: Controleer je schoorsteen

Controleer bij gemetselde schoorstenen regelmatig het metsel en voegwerk visueel op scheuren. Scheuren kunnen namelijk duiden op loszittend metselwerk waardoor bij harde wind stenen of cement los kunnen raken van de schoorsteen. Vaak zal in de schoorsteen ook lood verwerkt zitten bij de aansluiting met het dak.